Avtalsrörelsen.nu är en del av Avtalsrörelsen.nu är en del av Almega

Svårt för kommuner ta över drift vid strejk

Kommunal varslade i förra veckan om konflikt för privat vård och äldreomsorg. Den första delen av konflikten innebär blockad för mertid, övertid och nyanställningar. I ett andra skede tar Kommunal ut medarbetare på äldreboenden och vårdcentraler över hela landet i strejk.

Kommunal menar att huvudmännen för vård och omsorg, dvs kommuner och regioner kan ta över driften av de verksamheter som påverkas om strejken bryter ut den 22 januari. Men Almegas chefsjurist Jonas Stenmo påpekar, i en intervju i Kommunalarbetaren, att det är högst osannolikt att kommuner och regioner kan, vill eller ens får ta över verksamheter. Och även om det i teorin skulle vara möjligt att ta över en verksamhet är det en komplicerad process som inte sker från en dag till en annan, inte minst utifrån att detta skulle beröra väldigt många medarbetare.

Läs artikeln i Kommunalarbetaren.