Avtalsrörelsen.nu är en del av Avtalsrörelsen.nu är en del av Almega

Nya kollektivavtal med Unionen och Akademiker­förbunden för tjänstemän

Kompetensföretagen inom Almega har idag tecknat kollektivavtal för tjänstemän med Akademikerförbunden och Unionen. De två avtalen gäller tjänstemän inom bemanning, rekrytering och omställning och sträcker sig över 24 månader med ett totalt avtalsvärde på 7,4 procent.

– Tillsammans med våra fackliga motparter har vi haft konstruktiva diskussioner. Rörande Unionen kom parterna först efter frivillig medling till en överenskommelse. Vi beklagar att avtalsförhandlingarna dragit ut på tiden men det är glädjande att vi nu är överens om ett avtal där även där avtalsvärdet följer det så kallade märket. Det säger Johan Huldt som är förhandlingschef på Kompetensföretagen.

Det nya avtalet med Unionen innebär bland annat att Kompetensföretagens medlemmar får en avräkning för de ökade kostnader som branschen får med anledning av fackens krav på höjda lägstalöner.

Kompetensföretagens tidigare Tjänstemannaavtal löpte ut den 30 april 2023 och de nya kollektivavtalen med såväl Unionen som Akademikerförbunden gäller från och med den 1 maj 2023 till och med den 30 april 2025. Kollektivavtalet med Unionen berör drygt 29 000 årsanställda medarbetare vid cirka 900 företag.