Frågor och svar om Kommunals varsel
Vårdföretagarna inom Almega tog tisdag den 5 januari emot ett varsel från Kommunal för anställda inom privat vård och omsorg, samt äldreomsorg. Vi hade gärna fortsatt förhandlingarna och tror att vi kunnat komma överens, men det ville inte våra motparter.
Vad innebär varslet?
Varslet gäller anställda inom privat vård och omsorg, samt äldreomsorg. Om parterna inte kan komma överens blir det först nyanställnings-, mer- och övertidsblockad på privata vård- och omsorgsföretag i hela Sverige med start den 15 januari. Om parterna inte kommit överens innan den 22 januari läggs arbetet ned på ett antal äldreboenden och vårdcentraler. Men vi är övertygade om att vi kommer att komma överens utan att konflikten bryter ut.
Varför kan ni inte komma överens om den extrasatsning på yrkesutbildade som Kommunal kräver?
Vi motsätter oss inte en extrasatsning på yrkesutbildade, men kostnaden måste rymmas inom de ramar vi är överens om på den svenska arbetsmarknaden. Den modell för lönesättning som vi har i Sverige garanterar stabilitet och goda villkor för både medarbetare och företag. Den har också, genom åren, gett ordentliga reallöneökningar för alla yrkesgrupper. Vi håller oss till den svenska modellen och tecknar avtal inom de ramar som arbetsmarknadens parter bestämt tillsammans.
Vill Vårdföretagarna försämra villkoren för privatanställda?
Nej, våra medlemsföretag erbjuder bra villkor, helt i linje med vad arbetsmarknaden kommit överens om genom märket. Det är helt nödvändigt för att medlemsföretagen ska kunna attrahera och behålla kompetenta medarbetare.
Hur vet arbetsgivaren vilka som kommer att delta i konflikten?
Arbetsgivaren har rätt att ta reda på vilka som tänker delta i konflikten eller använda sin neutralitetsrätt för att kunna förbereda sig inför en eventuell konflikt och för att kunna fullgöra skyldigheter enligt lag och avtal.
Får arbetsgivare samla in uppgifter om vem som tänker delta i konflikten?
Arbetsgivaren har rätt att förbereda sig inför en eventuell konflikt. Påståenden om att detta skulle vara förbjudet är helt fel. Om facket uppmanat sina medlemmar att inte svara på frågan om de tänker delta i konflikt eller ej, får arbetsgivaren, för att få en uppfattning om omfattningen av den kommande strejken, använda sig av underlag t.ex. från senaste lönerevision eller löneavdrag för medlemskap i facket som underlag för planering.
Vilka omfattas av konflikt?
En facklig organisation kan bara beordra sina egna medlemmar att delta i konflikt. Det innebär att det bara är medlemmarna i det fackförbund som varslat som ska strejka. De som omfattas av ett annat kollektivavtal deltar inte i konflikten och ska fortsätta att arbeta som vanligt. Oorganiserade deltar inte heller i konflikten och ska också fortsätta att arbeta som vanligt. De har dock rätt att förhålla sig neutrala, ställa sig vid sidan om och inte ”blanda sig i” den pågående konflikten. Oorganiserade som inte tänker arbeta under konflikten får ansöka om tjänstledighet med hänvisning till sin neutralitetsrätt. Under konflikttiden görs då löneavdrag.
Vad gäller under varseltiden?
Under varseltiden gäller samma villkor och regler som vanligt. Arbetsgivaren har samma möjligheter som när det inte är konflikt att leda och fördela arbetet, beordra övertid m.m. Alla anställda, oavsett om de är medlemmar i det varslande fackförbundet eller inte, ska arbeta som vanligt och samtliga är skyldiga att delta i det förebyggande arbete arbetsgivaren vidtar i anledning av konfliktvarslet.
Vilka regler gäller för fackliga förtroendevalda?
Lagen om facklig förtroendeman gäller men de fackliga företrädarna i det varslande fackförbundet har inte rätt att få ledigt med betalning för facklig verksamhet som rör förberedelse eller planering av den kommande konflikten. Rätten till obetald ledighet är den samma som tidigare, dvs. vad gäller omfattning och överläggning om ledighetens förläggning. Övriga anställda har inte heller rätt att under arbetstid delta i sådana möten.
Vad händer med arbetsgivarens egendom under konflikten (passerkort, nycklar m.m.)?
Den som strejkar ska återlämna alla arbetsgivarens arbetsverktyg innan hen går ut i strejk. Detta gäller även passerkort, nycklar, eventuella mobiltelefoner t ex.
Får facken kalla till informationsmöte om konflikten på arbetsplatsen?
Facket har inte rätt att utnyttja företagets lokaler för konfliktförberedelser. Om en strejk bryter ut har de som strejkar inte rätt att befinna sig på arbetsplatsen under strejken.
Får facken sätta upp information om konflikten på arbetsplatsen?
Nej, alla förberedelser inför en konflikt och fackligt arbete med anledning av en konflikt ska skötas utanför arbetsplatsen. Arbetsgivaren har rätt att ta ner alla anslag och affischer om konflikten.
Får facken dela ut flygblad utanför arbetslokalerna?
Ja, det är en demokratisk rättighet att framföra sin åsikt. Men detta får inte ske i arbetsgivarens lokaler eller på arbetsgivarens mark.
Vad händer om strejken byter ut?
Vi är övertygade om att vi kommer att komma överens med Kommunal. Nu har oberoende medlare utsetts som gått in och hjälper i förhandlingarna.
Om du är medlem och har några frågor kan du höra av dig till Almegas konfliktjour som du når via Arbetsgivarguiden.se.