Vad är den svenska modellen?
Den svenska modellen är unik i världen. Den innebär att det är arbetsmarknadens parter, dvs arbetsgivarorganisationer och fackförbund som tillsammans kommer överens om regler och villkor på arbetsmarknaden. Den svenska modellen regleras i huvudsak genom kollektivavtal.
Vad är kollektivavtal?
Kollektivavtal är ett avtal mellan fackförbund och arbetsgivarorganisation som reglerar löner och andra anställningsvillkor för medarbetarna. Varje kollektivavtal är ett resultat av förhandlingar mellan avtalets parter.
Varför är det bra med kollektivavtal?
Det finns många fördelar med kollektivavtal. De ger både arbetsgivare och arbetstagare trygghet. Med kollektivavtal vet alla vad som gäller. Det gör det också enklare att planera verksamheten och dessutom ses det ofta som en kvalitetsmarkör.
I kollektivavtalen ingår försäkringar för ålderspension, sjukdom, dödsfall, arbetsskada, arbetsbrist och föräldraledighet. Kollektivavtal gör det också möjligt för parterna att förhandla om mer flexibla regler än den gällande lagstiftningen, något som både arbetsgivare och medarbetare kan ha nytta av.
Dialogavtal, som tidigare kallades sifferlösa avtal, innebär att lön hänger ihop med verksamhetens och medarbetarens utveckling. Kärnan i dialogavtal är dialogen mellan chefen och medarbetaren. Här skapas en gemensam bild av vad som behöver göras och vägen dit. Dialogavtal tar hänsyn till både medarbetarnas och företagets insats och resultat. Det lägger också grunden för arbetsglädje och tillhörighet i verksamheten. Medarbetare och företag utvecklas helt enkelt tillsammans.
Med dialogavtal bestäms den årliga lönerevisionen med hänsyn till utvecklingen i branschen och omvärlden, verksamhetens ekonomiska förutsättningar och medarbetarnas prestationer. Lönebildningen blir på så sätt mer dynamisk, lokalt verklighetsförankrad och långsiktigt hållbar för både företag och medarbetare.
Är du ännu inte Medlem och nyfiken på ett medlemskap läs mer här.